Je kent ze wel, die brieven die je aansporen om deel te nemen aan een groepsaankoop voor elektriciteit en gas. Maar wat is dat nu precies, zo’n groepsaankoop? En biedt dit je wel écht altijd de beste prijs? We zetten het even voor je op een rij.
Wat is een groepsaankoop?
De organisator van een groepsaankoop houdt een soort veiling en vraagt alle energieleveranciers om hieraan deel te nemen. Die leveranciers mogen dan hun beste aanbod voor stroom en/of gas meegeven. De organisator kiest er de voordeligste leverancier uit en stelt zijn aanbod voor aan particulieren. Particulieren kunnen zich inschrijven en krijgen dan een eenjarig contract bij die leverancier.
Zijn groepsaankopen betrouwbaar?
Jazeker. Wanneer provincies groepsaankopen organiseren, doen ze vaak beroep op een externe partij die hierin gespecialiseerd is.
Zijn groepsaankopen altijd het goedkoopst?
Neen. Via een groepsaankoop verkrijg je een scherpe prijs, maar niet altijd de goedkoopste, zeker tegenwoordig niet. Als je zelf energieleveranciers vergelijkt of dat overlaat aan een energiemakelaar, vind je vaak nog geschiktere contracten. Het voordeel van een groepsaankoop? Je hoeft zelf geen tijd te steken in het zoeken naar het meest interessante contract voor jezelf. Maar laat ons eerlijk zijn, ook bij een energiemakelaar hoef je dat niet zelf te doen. Én zij houden wel rekening met het gebruik van groene stroom of de service die ermee gepaard gaat, terwijl groepsaankopen dat vaak niet doen.
Blijft een groepsaankoop altijd voordelig?
Neen. Als je ingaat op een groepsaankoop, krijg je altijd een contract met een vaste prijs. De duurtijd bedraagt meestal één jaar. Wanneer dat jaar ten einde loopt, dreig je te vervallen in een ander contract, dat duurder blijkt te zijn dan de initiële groepsaankoop. En op een jaar tijd kan de prijs in huidige tijden enorm stijgen. Zo wint de energieleverancier in principe een stuk van het voordelige tarief terug dat hij aanbood bij de groepsaankoop.
Ga voor een langdurig geschikt contract
Het loont dus om elk jaar opnieuw deel te nemen aan een groepsaankoop. Of je kiest voor de duurzame oplossing op lange termijn en laat je energiecontract over aan een energiemakelaar zoals Gaele.
Registreer je vandaag nog en Gaele regelt je overstap naar het juiste energiecontract.
Denk je eraan om aan energiedelen te doen?
Wil je zeker zijn dat je energiecontract daar
optimaal op afgestemd is?
Gerelateerde berichten
Warmtepompen voor uw verwarming
Lees meer
Isoleren in 5 vragen
Lees meer
Hoeveel shoppingbudget hou jij over?
Lees meer